key1

key1

key1
zemljevid
naslov
senca

Hišna imena v Puštalu

08.06.2017

V spletno bazo hišnih imen in v zbirko knjižic smo že pred nekaj časa dodali hišna imena iz Puštala v občini Škofja Loka. V sodelovanju z Razvojno agencijo Sora projekt širimo tudi na območje Škofjeloškega hribovja. Puštalska imena so močno zaznamovana s škofjeloškim narečjem, za pomoč pri pravilnem narečnem zapisu je sodelovala dialektologinji Francka Benedik, poznavalka govorov na Škofjeloškem. K podatkom o hišnih imenih so dodane tudi fotografije hiš, v zavihku Knjižice pa najdete tudi elektronsko verzijo publikacije s puštalskimi hišnimi imeni.

Nova imena iz 21 vasi Poljanske doline

23.01.2017

V sodelovanju z Razvojno agencijo Sora projekt že drugo leto poteka na območju Škofjeloškega hribovja. V tokratni akcijo je bilo s financiranjem Občine Gorenja vas - Poljane raziskanih 21 vasi na območju Poljanske doline. Glede na to, da se v teh koncih govori poljansko narečje, ki je del rovtarske narečne skupine, je tudi narečna podoba hišnih imen precej drugačna od gorenjskih. Že na prvi pogled izstopa predlog pri, ki ga Poljanci izgovarjajo "par".

Imena in fotografije domačij smo dodali v naš spletni register. S tem smo število hišnih imen v našio bazi povečali na okroglih 8999.

V zavihku Knjižice si lahko ogledate tudi novo knjižico z imeni, zbranimi na tem koncu.

Vabljeni k raziskovanju.

Dve novi knjižici

09.12.2016

Bogati zbirki knjižic s hišnimi imeni se ob izteku leta pridružujeta še knjižici s hišnimi imeni v Šenčurju ter v krajevnih skupnostih Jelendol, Lom pod Storžičem in Podljubelj in v naseljih Čadovlje pri Tržiču in Slap. Knjižice poiščite v zavihku "Knjižice".

Šentanska hišna imena v registru

22.11.2016

S koncem novembra zaključujemo projekt zbiranja hišnih imen v krajevni skupnosti Podljubelj v občini Tržič. Hišna imena s te razpršene vasi, ki ji domačini po starem pravijo Sveta Ana, so dodana v bogato zbirko gorenjskih hišnih imen.

Vabljeni k raziskovanju zbirke!